HomeΣυμβουλέςΤο ασημένιο μου κόσμημα μαύρισε μήπως δεν είναι αληθινό;

Το ασημένιο μου κόσμημα μαύρισε μήπως δεν είναι αληθινό;

Το ασημένιο μου κόσμημα μαύρισε μήπως δεν είναι αληθινό;

Αγοράσατε το καινούριο σας καλογυαλισμένο ασημένιο κόσμημα και καμαρώνεται για την λάμψη του, όμως μέτα από καιρό η λαμπερή όψη του είναι παρελθόν. Μήπως σας εξαπάτησαν; Μήπως τελικά δεν ήταν ασημένιο;

Καιρος είναι να καταρρίψουμε αυτό το μύθο.

Το ασήμι, το ευγενές αυτό μέταλλο, έχει την ιδιότητα όταν έρχεται σε επάφη με θειάφι(θείον), που βρίσκεται στον ατμοσφαιρικό αέρα να δημιουργεί ένα άλας, το θειούχο άργυρο. Το άλας αυτό ευθύνεται για την επιφανειακή οξείδωση(μαύριση) των κοσμημάτων μας.

Η οξείδωση των πολύτιμων αντικειμένων μας δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση καθώς μιλάμε για μια επιφανειακή αντίδραση και όχι για «σκούριασμα» όπως πολύ συχνά αλλά λανθασμένα ακούγεται.

Η οξείδωση των πολύτιμων αντικειμένων μας δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση!

– Μπορούμε να αποφύγουμε το μαύρισμα των κοσμημάτων μας;

– Μπορούμε να τα φροντίσουμε σωστά ώστε να τα προφυλάξουμε .

Οταν δεν τα φοράμε καλό θα ήταν να τα αποθηκεύαμε σε ειδικές θήκες(κουτιά) μακρυά από υγρασία. Επίσης θα μπορούσαμε να μην τα φοράμε όταν ασχολούμαστε με χειρωνακτικές εργασίες αποφεύγοντας έτσι και περαιτέρω φθορές που μπορεί να προκληθούν.

Αν παρόλα αυτά τα κοσμήματα μας τελικά οξειδώθηκαν και δείχνουν παλιά και κατεστραμένα μπορούμε να κάνουμε κάτι;

ΝΑΙ! Φυσικά και μπορούμε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα καθαρίσουμε μόνοι μας στο σπίτι.

4 tips για τον εύκολο καθαρισμό των ασημένιων κοσμημάτων μας

  1. Μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικά υγρά καθαρισμού από μεγάλα σούπερ μάρκετ ή από εξειδικευμένα καταστήματα. Η λάμψη τους επανέρχεται άμεσα.
  2. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τη λύση των χημικών έχουμε εναλλακτικές λύσεις με απλά «όπλα» που σίγουρα έχουμε στο σπίτι μας. Μπορούμε να τα καθαρίσουμε με την οδοντόπαστα μας και να τα τρίψουμε με μια παλιά οδοντόβουρτσα απαλά. Αφού τα ξεπλύνουμε τα σκουπίζουμε με ενά μαλακό βαμβακερό πανί
  3. Μπορούμε να ζεστάνουμε νερό σε ένα μπρίκι και να βάλουμε μέσα λίγη σόδα σε σκόνη και απορρυπαντικό πιάτων. Μπορούμε να τα βάλουμε μέσα για να καθαρίσουν αρκεί να μην έχουν πέτρες τα κοσμήματα μας που μπορεί να επηρεαστουν από το ζεστό νερό. Διαφορετικά τα τρίβουμε εμείς με μια παλιά οδοντόβουρτσα ΑΠΑΛΑ. Ξεβγάζουμε με νερό και σκουπίζουμε με μαλακό πανί
  4.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία γυάλινη ή πλαστική λεκάνη.

α) Στρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τοιχώματα της λεκάνης με αλουμινόχαρτο.

β) Εν συνεχεία φτιάχνουμε μέσα στη λεκάνη το εξής διάλυμα: 2 κούπες νερό 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Αν το αντικείμενο που πρόκειται να εμβαπτίσουμε στο νερό είναι μεγάλου μεγέθους πολλαπλασιάζουμε την παραπάνω ποσότητα. Φροντίζουμε το νερό που θα ρίξουμε να είναι ζεστό. Φροντίζουμε επίσης το αλάτι να μην είναι το ιωδιούχο αλάτι του φαγητού. Πιό κατάλληλο είναι το χοντρό αλάτι

γ) Έπειτα ρίχνουμε τα ασημένια μαυρισμένα αντικείμενα, τα οποία βεβαίως θα ακουμπήσουν στον πάτο του ταψιού που είναι στρωμένο το αλουμινόχαρτο.

               Μετά από λίγα λεπτά το μαύρισμα από το ασήμι εξαφανίζεται!

Τέλος μπορούμε χα χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά πανάκια καθαρισμού για ασημένια κοσμήματα και αντικείμενα (link)

Rate This Article:
Author

Η Στέλλα του stellasart-collection.gr γράφει για το πάθος της που είναι το χειροποίητο κόσμημα, και μοιράζεται ιδέες και κατασκευές απο την πολυετή καθημερινότητά της ως κοσμηματοποιός.

No comments

leave a comment